- Tvätta händerna noga, med tvål. Torka på ren handduk.
- Använd förkläde
- Ha håret uppsatt för att minska risken att smuts kommer ner i maten och av säkerhetskäl ex. fastnar i en vispel.
- Laga aldrig mat när du är sjuk, risken att smittor sprids ökar.
- Om man har sår ska man undvika eller säkra med plåster att det inte kommer blod i maträtterna.
- Ta av smycken såsom ringar, armband, klockor som kan gömma smuts under.
- Använd alltid rena skärbrädor och diska mellan du skär olika livsmedel.
- Se till att bara använda rena redskap.
- Städa ordentligt efter dig själv på bänkytor, diskhon + kranen.
- Diska bakplåtar efter användning och torka med vit torkduk.
- Torka alltid av med fuktig trasa köksmaskinerna ex. elvisp, stavmixer.
- Se till att också golv och skåp- och ugnsluckor är rena.
- Laga maten ordentligt, se till att den blir väl genomstekt/kokt och ordentligt upphettad.
- Mat som ska sparas: Kyl snabbt så man inte riskerar bakterietillväxt.
- Byt disktrasan ofta.
- Torka disken med en ren handduk.
- Skölj frukt och sallad noga.
- Städa i köket innan måltiden.
fredag 7 februari 2014
Hygienen då du arbetar i köket
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar